Er smålån dyrere enn større forbrukslån?

Når man skal låne penger er det veldig situasjonsavhengig hvor mye penger man har behov for å låne, og hvor man ønsker å låne disse. Naturligvis er de lånene med de beste vilkårene de store lånene til bolig eller bil, der du kan stille eiendom som garanti og få en lav rente.

Heldigvis er det i dagens marked også mange gode, mindre lån å få. Flere lånetilbydere betyr hardere konkurranse om kundene, som igjen betyr bedre tilbud for deg som skal låne penger. Men så er det likevel mange som lurer på hva som lønner seg mest, forskjellige smålån til det du trenger når du trenger, eller et større lån med lavere rente?

Mindre lån, høyere kostnader?

Det er lett å tenke at jo mindre man låner, jo dyrere er det, fordi man får dårligere vilkår for lånet. Til en viss grad kan dette være korrekt, men det er også helt avhengig av hva slags lån du har, og ikke minst deg som låner. Sett bort fra kredittkort som har rentefrie betalingsperioder, så har små lån og raske penger ofte en høyere rentesats enn større forbrukslån som du får på dagen, men betyr dette at de er dyrere å ha? Ikke nødvendigvis.

Har du et lite forbrukslån og en kort nedbetalingsperiode vil rentene ikke utgjøre en stor sum, og er lånet ditt altså ikke spesielt dyrt. Grunnen til dette er at rentene regnes over hele den summen som gjenstår å betale, og dermed ikke er konstante summer for hver måned. Slik vil høyere lånebeløp utgjøre mer i total rente, og kan disse faktisk ha større omkostninger enn mindre lån.

For eksempel:

Lånebeløp: 2000kr
Rentenivå: 9,9 %
Nedbetalingstid: 12mnd
Total rente: 109,42kr

Lånebeløp: 20000kr
Rente: 9,9%
Nedbetalingstid: 12mnd
Total rente: 1094,32kr

Det er selvfølgelig naturlig at man ved høyere lånebeløp får høyere kostnader i totalrente, men eksemplet viser mer hvor stor innflytelse vilkårene for lånet ditt faktisk har på de totale kostnadene. Dersom renten på smålånet hadde vært nesten dobbelt så høy, vil regnestykket nemlig se helt annerledes ut:

Lånebeløp: 2000kr
Rentenivå: 18%
Nedbetalingstid: 12mnd
Total rente: 200,32kr

De totale rentekostnadene har altså vokst seg nesten dobbelt så store. For de fleste er 200kr ekstra å betale tilbake helt overkommelig, men gjør man dette ti ganger i løpet av et år vil man faktisk ende opp med å betale mer i rente enn om man ville lånt 20.000kr i ett og samme forbrukslån.

Det lønner seg å tenke over dette, da man ved en enkel overveielse kan spare mye penger på renter. I tillegg sparer man etableringsgebyr og søknadsomkostninger man ellers ville hatt på de ti separate smålånene.

Kostnadene rundt et lån på dagen vil altså være avhengig av rente og nedbetalingstid, men det er behovet ditt for selve lånet som vil avgjøre hvorvidt det lønner seg å ha flere smålån eller et større forbrukslån.

Det er en god regel å ikke låne mer enn du har behov for, så hvis man i utgangspunktet bare trenger en liten sum ekstra er det ikke nødvendigvis en god idé å ta opp et større lån for å få bedre vilkår. Kan du betale et lite lån tilbake i løpet av en kort nedbetalingstid vil dette gi deg de minste omkostningene, og være et godt alternativ for å få råd til det du ønsker.