Tannbleking gjøres oftest hjemme

Alle skulle nok ønske at de hadde et hvitt blendende smil. Hvite tenner gir inntrykk av god helse og ungdommelighet. Melketennene våre er faktisk mye hvitere enn de vi får senere og skal ha resten av livet.

For å oppnå det Hollywood-smilet man ønsker kan man både gjøre tannblekingen hjemme og hos tannleger. De aller fleste gjør det hjemme, da er det lettere å friske opp igjen når man føler man trenger det.

Hva er det som gjør at tennene blir misfarget og gule i fargen? Her er noen faktorer som spiller inn:

  • Mat og drikke påvirker fargen på tennene.
  • Tobakk som røyk og snus påvirker i stor grad tennene.
  • Dårlig munnhygiene.
  • Visse sykdommer og enkelte medisiner er kjent for å påføre tennene våre stress.
  • Etter hvert som vi eldes, blir tenner så vel som resten av kroppen skjørere og slitt. Emaljen på tennene blir tynnere jo eldre vi blir og da skinner det gule dentinet som er under emaljen frem.

Før tannbleking

Det er veldig viktig at man har god tannhelse. Det hjelper ikke så mye hvis man har råte eller infeksjoner og bleker tennene med tannbleking aldri så mye.

Før tannbleking

Det kan derimot være mer skadelig. Dårlig tannhelse kan ofte påvirke resten av kroppen og man opplever sykdomstegn man vanligvis ikke forbinder med tennene. Er man usikker bør man bestille en time hos tannlegen slik at man er helt sikker på at tennene har det bra.

Det anbefales for best resultat å ta tilskudd av fluor i en periode før, under og etter man foretar tannbleking. Fluor styrker jo tannemaljen og derfor kan dette gi enda bedre resultat. Tannlegers råd er også at man unngår fargesterke drikker som kaffe og te i perioden man foretar tannbleking.

Hvis man ikke klarer seg uten kaffe så er det jo mulig å drikke den med sugerør. Da forbigår man tennene og de skånes. For best resultat bør snus og røyking unngås.

Hvor hvite kan tennene bli?

Resultatet er forskjellig og ganske individuelt. Noen må kanskje gjøre det flere ganger for å bli fornøyd. Alle kan heller ikke regne med helt kritthvite tenner. Noen er imidlertid fornøyd med et naturlig resultat og ønsker ikke at tennene skal se unaturlige ut.

Hvor hvite kan tennene bli

Mens noen personer får et middels godt resultat som holder lenge, kan andre oppnå bedre effekt som ikke kun er kortvarig. Falske og kunstige tenner og fyllinger forandrer ikke farge. Kroner og implantater av plast og porselen vil beholde sin opprinnelige farge.

Tannbleking hjemme eller hos tannlege?

I dag er det flere som bleker tennene eller utfører tannbleking hjemme enn på tannklinikker. Man kan kjøpe utstyr hos tannleger for å utføre det selv hjemme. Man kan også kjøpe det mann trenger på forskjellige steder på internett. Dette er selvfølgelig det mest praktiske for de fleste. Da kan man gjøre det når man selv ønsker det.

Tannbleking hjemme

Frem til rundt 2011 gjorde man det som oftest hos tannlegene for å oppnå best resultat. Tannlegene brukte frem til da et sterkere blekemiddel. Det tok opptil 2 timer og tannlegene kombinerte bleke-gele med energi fra en lyskilde.

På grunn av et direktiv fra EU i 2011, kom mattilsynet med en forskrift som gjorde at man reduserte styrken i blekemiddelet. I dag er det ikke noen fortrinn ved å gjøre det hos tannlegen siden de benytter svakere bleking. Da er hjemme-bleking vel så bra.

Bivirkninger

Det er ikke dokumentert spesielle bivirkninger utenom at noen opplever økt ising i tennene. Når tennene blekes brytes fargemolekyler som er i tennene ned og fjernes. Dette gjør at tennene blir hvitere og man kan oppleve litt ising en tid etterpå.

Kilder:

https://odontia.no/tannbleking-og-arsaker-til-misfarging/

https://www.plusstid.no/helse-og-velvaere/tannpleie/tannbleking